Az iskolai élet

  

Szabadidő

A diákönkormányzat szeptemberi feladatai az osztályközösségek vezetőinek megválasztásával kezdődnek. Két-két tanuló képviseli az osztályközösséget.
Az őszi és tavaszi időszak elmaradhatatlan eseménye a hulladékgyűjtés, amely az utóbbi években kiegészült a szárazelem-gyűjtéssel. A szép őszi időt kihasználva, akadályversennyel, kirándulásokkal eddzük állóképességünket. Legemlékezetesebbek a Cseke-tavi, a várgesztesi, a csákányospusztai és a csónakázó-tavi DÖK-napok voltak.

Október 6-án emlékezünk meg az aradi vértanúk napjáról.
Az állatok világnapján meghívott vendégeink segítségével kerülünk közelebb az állatokhoz (Smidt Egon, a Magyar Madártani Egyesület és a kertvárosi kutyaiskola munkatársai), vagy az élőhelyükön keressük fel őket (Ferencmajori-halastavak, tatai Öreg-tó, budapesti Állatkert).
Nemzeti ünnepünkről október 23-án szép műsorral emlékezünk meg.
Az őszi teremdíszítő verseny eredményeként az osztálytermek októberre megújulnak.
A november egészségvédelmi hónap iskolánkban immár 20 éve. Ilyenkor vetélkedők, rajzpályázat, előadások, salátakészítés, filmvetítések színesítik a kínálatot. Sok-sok éve szép hagyományunk az első osztályosok eskütétele. Ezen avatják a nyolcadikosok a legifjabbakat iskolánk polgáraivá.
Az alsósok klubnapközi keretében kézműves foglalkozásokon készülődnek a téli ünnepekre. A felsősök karácsonyi ajándékokat, díszeket készítenek.
Mikulás napjára a negyedik osztályosok műsorral és ajándékkal kedveskednek a kisebbeknek.
Minden évben bensőséges, meghitt hangulatú mind a felnőttek, mind a gyerekek karácsonyi ünnepsége.
Félév táján a többség beleerősít a tanulásba, sokan mérettetik meg tudásukat a házi tanulmányi versenyeken. A téli hónapok várva várt programja a felsősök által szervezett sulidisco.
Ha február, akkor télbúcsúztatás! Ha télbúcsúztatás, akkor farsang! A farsangi álarcokat a kicsik maguk készítik. Csábítóak az anyukák által sütött fánkköltemények, de sikere van a zsákbamacskának, a táncversenynek, a tombolának, meglepetés-lufinak.

A tavasz kiemelkedő ünnepe március 15-e, amelyre a kicsik és a nagyok egyaránt készülnek.
A daléneklő verseny keretében a jó hangú tanulók köszöntik a tavaszt.
Névadónkról a Kőrösi Napok keretében emlékezünk meg minden év tavaszán. Hagyományos rendezvényeink: ünnepély, Kazinczy szépkiejtési verseny, Kőrösi Kupa sportversenyei.
Tevékenyen gondolva a környezetünkre megemlékezünk a Föld és a víz napjáról, a madarak és fák napjáról.
Évek óta bekapcsolódunk a közszolgáltató üzemek "Nyitott kapuk" rendezvénysorozatába.
Játszottunk a közép-dunántúli környezetvédelmi kalandozások versenyein, fákat ültettünk iskolánk udvarán többször is.
Az egész évben kiemelkedően teljesítő gyerekek májusban jutalomkiránduláson vehetnek részt. Jártunk már a Planetáriumban, a Csodák Palotájában, a Fővárosi Nagycirkuszban, a budai várban, a Ferihegyi repülőtéren, Csákányospusztán ... Ezek közül a gyerekek közül kerül ki a Kőrösi-díjas tanuló.
A kihívás napján sok tanulót buzdítunk mozgásra.
A gyereknapok mindig emlékezetesek: általában kiruccanunk egy jó kirándulásra a környező szép helyek egyikére, de lubickoltunk már az Oázis strandon is.
Sok szép emléket őrzünk iskolai Gáláinkról, amelyekre az osztályok heteken át lelkesen készülnek, hiszen itt megmutathatják tehetségüket a különböző műfajokban: néptánc, dramatikus játék, vers és próza, modern táncok, bábjáték, ének vagy  sportbemutató.
A nyugdíjas és aktív pedagógusainkat az elsősök szokták köszönteni a pedagógusnapon.
Az év vége felé a harmadikosok búcsúztatják a negyedikeseket.
Május utolsó napjaiban és júniusban egyre többször hallatszik a nyolcadikosok osztályterméből a Gaudeamus. A tanév utolsó napján indítjuk útnak a őket a középiskola felé.